over enpuls contact over enpuls contact

Wanneer is de woning geschikt?

Een hybride warmtepomp is goed toepasbaar in bestaande én nieuwe woningen. Zonder ingrijpende bouwkundige aanpassing en je hoeft er ook geen vloerverwarming voor te hebben. Een hybride warmtepomp kan vaak zelfs bij een bestaande cv-ketel worden geplaatst. De installatie is ook eenvoudiger dan die van een volledig elektrische warmtepomp. Lees waaraan een woning moet voldoen om een hybride warmtepomp te plaatsen.

Voldoende isolatie

Voor een hybride warmtepomp moet de woning minimaal matig geïsoleerd zijn (dubbel glas, spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie). Is dit niet zo, dan moet de cv-ketel van de hybride warmtepomp op koude dagen te vaak bijspringen om je huis voldoende warm te krijgen. Qua energieverbruik en CO2-besparingen is het voordeel dan te beperkt om echt verschil te kunnen maken met een traditionele cv-ketel.

De juiste radiatoren

De radiatoren in het huis dienen geschikt te zijn voor lage temperatuur verwarming. Een oudere woning bevat vaak grote radiatoren met een hoge verwarmingscapaciteit. Als het huis goed nageïsoleerd is, zijn die juist prima geschikt om de woning op een lagere temperatuur goed te verwarmen. De radiatoren in woningen uit de jaren tachtig hebben vaak te weinig verwarmingscapaciteit. Vaak zijn er dan (kleine) aanpassingen nodig. Soms is alleen waterzijdig inregelen al genoeg of het plaatsen van ventilatoren onder de radiator. En in bepaalde gevallen hoeft slechts een deel van de radiatoren vervangen te worden.

Doe de check met de 50-gradentest!

Met de 50-gradentest kan eenvoudig gecontroleerd of de woning geschikt is voor lage temperatuur verwarming en dus een hybride warmtepomp. Voor deze test verlaag je tijdelijk de temperatuur van je cv-ketel naar 50 graden. Doe dat in periode dat je haar wel nodig hebt, maar als het ook niet te koud is. Wordt de woning niet lekker warm, is deze nog niet geschikt voor lage temperatuur verwarming.

Is het gasverbruik hoog genoeg?

Als een woning jaarlijks nu al niet meer dan 1.000 m3 gas verbruikt, dan loont het aanschaffen van een hybride warmtepomp niet. De investering ligt dan hoger dan de potentiële besparing.

Binnenkort een warmtenet? Dan geen hybride warmtepomp

Als een woning binnen aanzienbare tijd (vuistregel is zeven jaar) wordt aangesloten op een warmtenet is de aanschaf van een hybride warmtepomp niet zinvol. Het is dan nog niet duidelijk of de hybride warmtepomp en het warmtenet goed samengaan.

Als er (nog) geen concrete plannen zijn voor een warmtenet, is een hybride warmtepomp het overwegen waard. Vanwege de complexiteit van de aanleg is de kans klein dat er binnen vijftien jaar een warmtenet wordt uitgerold.

Andere links over enpuls contact Copyright @ 2024