over enpuls contact over enpuls contact

De hybride warmtepomp in het kort

Een hybride warmtepomp is een zuiniger en duurzamer alternatief om de woning te verwarmen dan een conventionele cv-ketel. De warmtepomp werkt samen met de (bestaande) cv-ketel, die alleen bijspringt op zeer koude dagen. Wie overstapt naar een hybride warmtepomp, verlaagt dus direct zijn gasverbruik. Tijdens een adviesgesprek met een huiseigenaar zijn dit de need-to-knows die u over kan brengen aan uw gesprekspartner.

Wat is een hybride warmtepomp en hoe werkt deze?

Een hybride warmtepomp bestaat uit twee apparaten die samenwerken: een kleine, elektrische warmtepomp en een cv-ketel (HR-combiketel). De warmtepomp zorgt grotendeels voor het verwarmen van de woning. Hij haalt hiervoor gratis warmte uit de bodem of de buitenlucht en geeft deze via een warmtewisselaar door aan het verwarmingssysteem in het huis. Het cv-deel werkt op gas. Dit deel zorgt voor warm water en springt bij voor het verwarmen van de woning als het buiten heel koud is.

Wat is het verschil met een all-electric warmtepomp?

De all-electric warmtepomp verwarmt de woning en levert warm water zonder hulp van de cv-ketel. Maar voor de meeste huishoudens is dit geen haalbare kaart. Een woning moet namelijk beschikken over voldoende ruimte voor een groot boilervat voor warm tapwater, zeer goede isolatie en een lagetemperatuurverwarmingssysteem (vloer- of wandverwarming of speciale lagetemperatuurradiatoren).

Welke systemen zijn er in de markt?

Er zijn verschillende systemen voor een hybride warmtepomp. De meest gebruikelijk en met het hoogste rendement is het systeem met een warmtepomp op buitenlucht.

Het systeem met de pomp op ventilatielucht is een voordeligere optie in aanschaf, maar verbruikt meer energie. De pomp haalt de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht en dit is onvoldoende voor het verwarmen van een hele woning. De ketel springt dus vaker bij.

Tot slot zijn er nog combinatiesystemen. Deze komen in de praktijk maar weinig voor.

Hoe ziet een hybride warmtepomp eruit?

Hoewel het ene systeem groter is dan het andere, bestaat elke hybride warmtepomp uit een binnen- en een buitenunit. De binnenunit kan een monoblock zijn, dat is een cv-ketel en een kleine warmtepomp met warmtewisselaar ineen. Ook kan er een los warmtepompdeel met warmtewisselaar aan de cv-ketel gekoppeld worden. Vaak hoeft de bestaande cv-ketel niet eens vervangen te worden, zeker als deze nog niet gedateerd is.

De buitenunit lijkt op de buitenunit van een airco en maakt ook een vergelijkbaar geluid. Deze kan op verschillende plaatsen worden neergezet: tegen de buitenmuur, op het dak van een schuur of op het terras bijvoorbeeld. In de buitenunit zit een ventilator die warmte uit de buitenlucht haalt. De buitenunit vangt de warmte op en verplaatst deze naar de binnenunit. Voor het meeste rendement wordt de buitenunit het liefst zo dicht mogelijk bij de binnenunit geplaatst en in ieder geval niet verder dan 20 meter.

Natuurlijke momenten voor een hybride warmtepomp

Huidige installatie is aan vervanging toe:
De hybride warmtepomp is dan een duurzamer en zuiniger alternatief voor een gewone ketel.

Verhuizing:
De kosten voor een hybride warmtepomp kunnen dan vaak meegenomen worden in de hypotheek.

Verbouwing/verduurzaming:
Wie zijn huis duurzaam verbetert, bijvoorbeeld met extra isolatie, maakt de woning geschikt voor een hybride warmtepomp

Andere links over enpuls contact Copyright @ 2024